KARS / MERKEZ - Kasım Kurşunoğlu Ortaokulu

Okulumuz Tarihçesi

Okulumuz  eski  bir  binadır. 1912   yılında   Ruslar  tarafından   iki   katlı  askeri  kışla  olarak  yapılmıştır.   1912  de  Kars   Ruslardan  kurtarıldıktan  sonra   bina 1935  yılına  kadar  boş  kalmıştır;  daha  sonra   Merkez  Orta  Okulu  adıyla   bir ortaokul açılmıştır.     1949  yılına kadar  ortaokul  olarak  kullanılmıştır.   Bu tarihten  sonra   orta  okul   başka  yere  taşınmış  bu  bina yine  boş kalmıştır.....

1912 yılında Ruslar tarafından askeri kışla olması amacı ile yapılan, resmi görünümlü, kesme taş yapılı, sağlam, iki katlı  bina, 1921 yılında Kars´ın Rusların elinden kurtarılması ile Türklere geçmiştir.

1921 yılından 1935 yılına kadar boş bekleyen bina " Merkez Ortaokulu " adıyla Eğitim-Öğretime açılmıştır. 1949 yılına kadar ortaokul olarak işlev gören tarihi bina 1949 yılında boşaltılmıştır. 1958 yılında  " Yetiştirme Yurdu " olarak faaliyete geçen bina 1969 yılında yurdun kendi binasına taşınmasından 1974 yılına kadar boş beklemiştir. 1974 yılının Ağustos ayında Kars Milli Eğitim Müdürlüğü ve Valilik tarafından bu binanın ilkokul olarak değerlendirilmesine karar verilmiştir.

1974 yılında açılan ilkokulun kalorifer, kapı-pencere, çatı boyama ve diğer tadilat masraflarının yüksek miktarda olması sebebiyle yeni bir okul binasının yapımına karar verilmiştir.

Şehrimizin iş adamlarından Yüksek İnşaat Mühendisi Orhan Kurşunoğlu, okul inşaatı için 240.000.00 TL bağışta bulunarak inşaatın tamamlanması için büyük katkıda bulunmuştur. Bunun karşılığında yeni yapılan okula Orhan Kurşunoğlu´ nun babasının adı verilerek " Kasım Kurşunoğlu İlkokulu " Eğitim-Öğretime açılmıştır.

Kasım Kurşunoğlu İlkokulu adı ile açılan ilkokul binası ilkokul ve ortaokulların birleştirilmesi ile bir süre İlköğretim okulu olarak işlev görmüştür. Daha sonra ise Milli Eğitim Bakanlığı´nın 4 + 4 + 4 Zorunlu Eğitim Sistemi´ne geçmesi ile okulumuz ortaokula dönüştürülmüştür. Ruslardan kalan iki katlı eski bina ile aynı bahçede inşa edilmiş olan 3 katlı okulumuz sadece ortaokul olarak Eğitim-Öğretime devam etmektedir.

Yayın: 25.06.2013 - Güncelleme: 10.10.2019 09:55 - Görüntülenme: 4061